Waarom wet meeroudergezinnen beter beschermt en nu moet komen

Plannen voor een wet waardoor kinderen in meeroudergezinnen beter beschermd kunnen worden, is door de vier formerende partijen van tafel geveegd. Er zou meer onderzoek nodig zijn. Niet nodig, zegt de stichting Ouderschapscoalitie. De organisatie is een petitie gestart om de wet er alsnog doorheen te krijgen.

Wat is er aan de hand?

Er ligt al een rapport voor goedkeuring meerouderschap op tafel én er zijn concrete wetsvoorstellen naar aanleiding van een petitie vorig jaar. Een ruime Kamermeerderheid zou er ook mee instemmen, maar de partijen aan de formatietafel denken er anders over. Zij willen nieuw onderzoek naar de gevolgen van zo’n wet. Chris Reijers, initiatiefnemer van deze nieuwe petitie, wil daar een stokje voor steken, vertelt hij aan LINDAnieuws. “De juridische positie van ouders in meeroudergezinnen moet gewoon zo snel mogelijk verbeterd worden.”

Meerouderschap?

“Meer gezinsvormen dan je zou denken vallen onder deze wet”, vertelt Chris. “Het gaat niet alleen om homostellen: ook stiefouderschap is een goed voorbeeld.” Hij pleit ruimhartig vóór de wet met zijn petitie. “Als de juridische positie van ouders in meeroudergezinnen wordt verbeterd, dan is het kind ook veel beter beschermd.” Onder meer zaken als een erfenis, de medische rechten van ouders ten opzichte van het kind en het als niet-biologische ouder reizen met je kind zijn dan veel makkelijker geregeld.

Persoonlijk

Acteur Rick Paul van Mulligen (onder meer bekend van de serie A’dam – E.V.A.) vormt met zijn man René en cabaretier Nina de la Croix een meeroudergezin (zie foto). Rick Paul is wettelijk gezien de ouder van hun driejarige zoontje. De kleine knul ondervindt nu nog geen last van de nadelige juridische positie van zijn drie ouders. “Toch blijft het gek,” vertelt Rick Paul aan LINDAnieuws. “René is de biologische vader, maar heeft nu totaal geen rechten. Stel ik zou nu overlijden – en laten we hopen dat dat niet gebeurt – dan heeft mijn man geen enkel recht over ons zoontje.”

Gevoelskwestie

Dat de wet meeroudergezinnen dergelijke zaken beter regelt, bewijst de noodzaak ervan volgens Rick Paul. “Daarnaast is het ook een gevoelskwestie. Mijn man en ik zijn allebei gewoon de vader en dat gevoel geldt bij ons thuis. Dat staat natuurlijk los van de wet, maar toch zou het héél fijn zijn als je weet dat de overheid achter je staat.”

Petitie van Ouderschapscoalitie tekenen? Dat kan hier.

(bron: linda.nl)

Reactie achterlaten